Ekcéma

Ekcéma fajtái, okai, tünetei, kezelése

Az ekcéma, vagyis dermatitisz a bőrfelszín gyulladásos betegsége, kezelése szempontjából fontos feltárni az ekcéma okait. Kevesen gondolnák, de az ekcéma mögött lelki okok is meghúzódhatnak. A hosszútávú siker érdekében nem elég az ekcéma tüneteit kezelni, lehetőség szerint törekedni kell az okok kiderítésére, hogy a probléma gyökereit lehessen megszüntetni, elkerülni a kiváltó tényezőket.

Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, mi az ekcéma, azt mondhatjuk, hogy a bőr nem fertőző gyulladása, melyet külső és/vagy belső tényezők válthatnak ki. 

Az ekcéma tünetei között elsősorban az alábbiak tapasztalhatóak:

  • piros, viszkető, esetleg megduzzadt bőrterületen apró hólyagocskák, melyek később nedvedzésbe fordulhatnak
  • krónikus ekcéma tünete lehet, ha a bőr vörösség mellett a hámlás és a bőr megvastagodása tapasztalható
  • irritáló viszketés

Ekcéma okai, kialakulása

Az ekcéma okai között külső és belső tényezők is szerepet játszhatnak. Ha exogén ekcémáról beszélünk, valamilyen külső tényező, külső környezeti hatás váltja ki az ekcémát. Ilyen például egy irritáló vegyi anyag, egy irritáló testápolási készítmény.

Az endogén ekcéma okai belső eredetűek, ilyenkor egy fokozott hajlam is van a kialakulására. Babáknál gyakori az endogén ekcéma, amit atópiás dermatitisznek is neveznek.

Ekcéma lelki okai

Sokak szerint az ekcéma lelki okokra is visszavezethető. Egyrészt a szomorúság, negatív érzelmek gyengíthetik az immunrendszert, ami miatt bőrgyulladás is kialakulhat.

Egyes megközelítések szerint az ekcémás emberek sokszor befelé fordulnak, önmagukat marcangolják, vádolják, és mivel érzékeny jelleműek, mindent intenzív módon, érzelmi alapon élnek meg.

A bőr érzékenység is hozzátartozik az érzékeny személyiséghez, a bőr is könnyen irritálódik, „megbántódik”.

Ekcéma fajtái

Az endogén és exogén ekcémán túl is több ekcéma fajta ismert. Ezek az alábbiak:

  • kontakt vagy mikróbás ekcéma: főként felnőttkorban jelentkezik, valamiyen bőrrel érintkező környezeti allergén okozza.
  • atópiás vagy veleszületett: elsősorban gyermekkorban mutatkozik, de később is felütheti a fejét. Más allergia is társulhat hozzá.
  • seborreás ekcéma: hajas fejbőrön, arcon, szemöldökön, orr-ajak redőben jelentkezik, hámló foltokkal, korpázó hámlással. Oka a bőr szerkezeti hibája.
  • mikrobiális ekcéma: baktériumok, gombák okozzák melyekre az egyén allergiás.
  • kéz és láb ekcémája: ez a diszhidrotikus ekcéma, tenyerek, talpak, ujjak egymáshoz érő felületein jelentkezik.
  • foto-allergia ekcéma: a napfény és kozmetikai készítmények kölcsönhatása váltja ki. Kerülni kell az illatos, gyógynövényes testápolási szereket és a napfényt!

Ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelése akkor a leghatásosabb, ha bőrgyógyász szakorvos egyrészt megállapítja, diagnosztizálja az ekcémát és sikerül a kiváltó okokat is feltárni.

Semmiképp nem szabad az ekcémának tűnő foltokat, bőrelváltozásokat magunknak elkezdeni kezelni, hiszen lehet, hogy teljesen más áll a háttérben, például egy gombás elváltozás.

Az ekcéma kezelésére a szakorvos krémeket esetleg gyógyszert rendelhet. Az ekcéma terápia hatásossága érdekében mi magunk, az ekcéma otthoni kezeléséhez is megtehetünk néhány változtatást.

Ekcéma kezelése házilag

Az orvos által előírt ekcéma krémek általában hatásosak, de igyekeznünk kell megszüntetni az irritáló tényezőket!

Kerüljük az illatosított, tartósítószeres, színezékes testápolási szereket és használjunk bőrbarát, semleges tisztálkodási termékeket!

Amíg nem jutunk el bőrgyógyászhoz, lehetőleg ne vakarjuk a viszkető területet, inkább alkalmazzunk vény nélkül kapható, viszketést enyhítő, ekcéma kenőcsökkel!

Takarításnál mindig viseljünk kesztyűt és térjünk át bőrbarát, hipoallergén mosószerekre is!

Ha allergiás ekcémával van dolgunk, ezek az életmódbeli változtatások sokat segíthetnek.

Akinél pedig a szakorvosi vizsgálatok során esetleg ételallergia vagy más allergia is kiderül, annak megfelelően lehet alakítani az étkezésen vagy az életvitelen!