AKTUÁLIS HÍREINK

ingatlanpiac helyzetéről
Hogyan tárgyaljon lakásvásárlásnál?

Hogyan tárgyaljon lakásvásárlásnál?

2009. Augusztus 30.

Minél kevesebb pénzből minél jobb adottságú és elhelyezkedésű lakást venni - racionálisan gondolkodva ez minden ingatlanvásárló alapelve, amikor belekezd új otthonának megkeresése. A végső ár eléréséig azonban számos akadályon kell átverekednie magát a reménybeli új tulajdonosnak, az alkutól kezdve egészen az utolsó pillanatban felbukkanó visszautasíthatatla ajánlatokig. Hogyan lehet időt és pénzt spórolni?

Tovább
Európából eltűntek az amerikai ingatlanvásárlók

Európából eltűntek az amerikai ingatlanvásárlók

2009. Augusztus 31.

Az elmúlt két év egyik legjelentősebb változása az európai kereskedelmi ingatlanpiacon, hogy a válság miatt eltűntek a korábban nagyon aktív amerikai vevők - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) elemzéséből.

Tovább
Nagy budai panelkörkép: a legdrágábbtól a legolcsóbbig

Nagy budai panelkörkép: a legdrágábbtól a legolcsóbbig

2009. Augusztus 31.

A panellakás sokáig az alacsonyabb keresetűek és a fiatalok első lakáshoz való jutásának lehetőségét jelentette. Mára ez megváltozott, mivel egyre többen kezdtek el figyelni a havi kiadásokra is. Egy panellakás rezsiköltsége pedig duplája is lehet egy téglalakásénak. \"A panel viszont megfizethető\", hallani nap mint nap, de ingatlan-statisztikánk erre rácáfol: a panelok átlagos négyzetméterára a fővárosban 201 ezer forint. Budán főként a III., XI., XXII. kerületben találkozhatunk a régi korok építési „emlékeivel”, vagyis a házgyári lakások sokaságával. Mind a legdrágább, mind pedig a legolcsóbb házgyári lakást a III. kerületben találtuk.

Tovább
Sokkoló adatok: tízezer milliárd dolláros veszteség

Sokkoló adatok: tízezer milliárd dolláros veszteség

2009. Augusztus 31.

Az ingatlanpiac bukott legtöbbet a gazdasági válsággal, a Fed viszont még nyert is rajta.

Tovább
Mire figyelnek egyre többen?

Mire figyelnek egyre többen?

2009. Szeptember 01.

Növekszik a fenntarthatóság szerepe a világ ingatlanpiacain. Legalábbis az RICS / CPE által készített második negyedéves kutatásában résztvevők 40 százaléka osztotta ezt a véleményt. Ugyanakkor a fenntarthatóság megítélése országonként jelentős eltérések mutat, a leginkább Németországban értékelik fontosnak a szereplők.

Tovább
Pénz nélkül segíteni?

Pénz nélkül segíteni?

2009. Szeptember 01.

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztő részleteit - erről önkormányzati vezetők számoltak be Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyéből is.

Tovább
Generali: 2009-ben az ingatlanszektor lehet a nyerő

Generali: 2009-ben az ingatlanszektor lehet a nyerő

2009. Szeptember 01.

A Generali Alapkezelő szerint az infrastrukturális szektor és az ingatlanfejlesztők felülteljesítők lehetnek 2009-ben a globális részvénypiacokon.

Tovább
USA: élénkül a kereslet az ingatlanpiacon

USA: élénkül a kereslet az ingatlanpiacon

2009. Szeptember 01.

Júliusban a vártnál gyorsabban, 3.2 százalékkal emelkedett a függőben levő lakásértékesítések száma az USA-ban - derül ki a National Asociation of Realtors friss jelentéséből. A függőben levő lakásértékesítések száma február óta folyamatosan emelkedik, így szinte biztosak lehetünk abban, hogy az ingatlanpiaci válság nem mélyül tovább.

Tovább

Ingatlan Hírek - Ingatlan magazin

Hogyan tárgyaljon lakásvásárlásnál?
Minél kevesebb pénzből minél jobb adottságú és elhelyezkedésű lakást venni - racionálisan gondolkodva ez minden ingatlanvásárló alapelve, amikor belekezd új otthonának megkeresése. A végső ár eléréséig azonban számos akadályon kell átverekednie magát a reménybeli új tulajdonosnak, az alkutól kezdve egészen az utolsó pillanatban felbukkanó "visszautasíthatatlan" ajánlatokig. Hogyan lehet időt és pénzt spórolni?


Mára már elkoptatott közhellyé vált, hogy a pénzügyi válság, és az ingatlanpiac visszaesése idején jelentős helyzeti előnyben vannak a vevők, különösen akkor, ha az eladónak a bank, vagy bármilyen más külső ok miatt sürgős az eladás. Ennek ellenére bőségesen bele lehet sétálni különféle buktatóba, melyek hol csak időt, hol pedig pénzt rabolnak el a vásárlótól.


Merjünk kérdezni a telefonban
Rengeteg felesleges megtekintést lehet spórolni, ha már a első kapcsolatfelvételkor határozottan rákérdezünk a számunkra fontos dolgokra – olcsóbb, és egyszerűbb, ha ezek nem a helyszínen, hanem az első beszélgetés során kiderülnek. Természetesen nem illik fél órát kérdezősködni, majd megköszönve az információkat elköszönni, de néhány alapkérdés tisztázása után jelentősen szűkíthetjük a kört.
- Pontosan hol van a lakás, mekkora alapterületű, hány szobás, merre néz, mennyibe kerül? (Kontrollkérdés, ha más információkat kapunk, mint a hirdetésben, elgondolkodtató lehet, különösen ha a kínálati ár nem egyezik, utóbbi annak a jele, hogy mennek lefelé az árral, és már az eladó sem tudja, hol tart…
- Miből és mikor épült a ház, lakóingatlan-e a besorolása, hány lakás van a házban, vannak-e üzletek a földszinten, van-e kert, belső udvar? (Szintén kontrollkérdések, az üzletek azért érdekesek, mert meglétük bevételt hoz a háznak, így alacsonyabb lehet a közös költség).
- Várható-e, vagy volt-e a közelmúltban felújítás, van-e a lakásnak lényegesebb, javítandó hibája?
Érdemes hívás közben feljegyezni a válaszokat, hogy az esetleges helyszíni megtekintésen összevetessük a tapasztalatokkal – sokat elárul a tulajdonos megbízhatóságáról.


Koncentráljunk a lakásra
Előfordulhat, hogy az alku közben az ingatlant szorosan nem érintő dolgok is belekerülnek a tárgyalásba – ezek közül leggyakoribb a bútor, vagy egyes berendezési tárgyak „kedvezményes” összegért történő átadása. Érdemes az ilyen ajánlatokat fenntartásokkal kezelni. Az eladó valószínűleg azért hagyja ott a bútorokat, mert többe kerülne elszállíttatni, mint a bútorok valós értéke – bár kivételek akadnak.
Nem szabad megilletődni az olyan megjegyzésektől, hogy az adott berendezési tárgynak, vagy háztartási eszköznek mi volt az újkori beszerzése ára – az aktuális használt árral kapcsolatban valószínűleg az már köszönőviszonyban sincs. Értékesnek látszó ingóság esetén mérlegeljük, hogy beleillik-e a berendezésről alkotott elképzeléseinkbe, vagy sikerrel értékesíthető-e. (Előfordul, hogy a tulajdonos pl. nincs tisztában egy ritka, régi bútordarab piaci értékével, és alulértékeli). Hasonlóan járhatunk el az esetleg lakás mellé kínált telek, nyaraló, vagy éppen személygépkocsi esetében is – ez még ritka dolog hazánkban, de volt már rá példa.


Ne hagyjuk sürgetni magunkat
Előfordul, hogy akár az ingatlanos, akár a tulajdonos sürget, hogy hozzuk meg a döntést. Ha nem vagyunk még biztosak magunkban, nyugodtan várjunk, a „siessen, más is érdeklődik” jellegű információkat nyugodtan el lehet engedni a fülünk mellett, egyáltalán nincs tolongás a lakáspiacon. Érdemes a beszélgetések során felmérni a tulajdonos pozícióit – hamar meg lehet érezni, ha gyorsan szüksége van a pénzre. Ilyen esetben, ha komolyak a szándékaink, erősebben is bele lehet menni az alkudozásba – főleg akkor, ha az ingatlan egyébként nem a legdivatosabb, vagy legkeresettebb kategóriába tartozik.
Szintén nem érdemes hirtelen felindulásból aláírni a papírokat – előbb alaposan nézzünk körül, nem marad-e ránk közös költség, közüzemi díj, jelzálog, vagy bármilyen más egyéb tartozás. Alaposan nézzük meg a tulajdoni lapot (bár az ügyvéd úgyis megteszi), nehogy egy olcsó üzlethelyiséget vagy tárolót vegyünk meg, ami annyira hasonlít egy lakásra.


Ügyeljünk a fenntartási költségekre
Figyelni kell arra, hogy a csábítóan olcsó lakás is lehet hosszútávon drága: jellemző terepe ennek a magas rezsi, illetve a közös költség, de az is buktató lehet,ha a házat a közeljövőben készülnek felújítani – aminek költségeibe valószínűleg már nekünk kell beszállnunk – ez újabban főleg panellakásoknál jelenthet problémát.

Bemondásra nem érdemes elhinni, hogy „ó, csak havi pár ezer a fűtés” kérjünk el néhány számlát, hogy magunk is ellenőrizhessük a költségeket. Kukacosabbak a társasházi közgyűlések jegyzőkönyveibe is szeretnek betekinteni, melyekből általában feketén-fehéren kiolvasható az adott társasház összes problémás ügye – ha ezt nem is biztos, hogy megkapjuk, 1-2 szót, különösen soklakásos társasház esetén érdemes váltani a közös képviselővel.
Az egész vásárlási folyamatot türelemmel és nyugalommal érdemes lebonyolítani – nem minket hajt a tatár, hanem az eladót.

Forrás: http://blog.mfor.hu


Vissza a hírekhez


rss Adatvédelmi nyilatkozatOldaltérkép hasznaltingatlan.com