AKTUÁLIS HÍREINK

ingatlanpiac helyzetéről
Hogyan tárgyaljon lakásvásárlásnál?

Hogyan tárgyaljon lakásvásárlásnál?

2009. Augusztus 30.

Minél kevesebb pénzből minél jobb adottságú és elhelyezkedésű lakást venni - racionálisan gondolkodva ez minden ingatlanvásárló alapelve, amikor belekezd új otthonának megkeresése. A végső ár eléréséig azonban számos akadályon kell átverekednie magát a reménybeli új tulajdonosnak, az alkutól kezdve egészen az utolsó pillanatban felbukkanó visszautasíthatatla ajánlatokig. Hogyan lehet időt és pénzt spórolni?

Tovább
Európából eltűntek az amerikai ingatlanvásárlók

Európából eltűntek az amerikai ingatlanvásárlók

2009. Augusztus 31.

Az elmúlt két év egyik legjelentősebb változása az európai kereskedelmi ingatlanpiacon, hogy a válság miatt eltűntek a korábban nagyon aktív amerikai vevők - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) elemzéséből.

Tovább
Nagy budai panelkörkép: a legdrágábbtól a legolcsóbbig

Nagy budai panelkörkép: a legdrágábbtól a legolcsóbbig

2009. Augusztus 31.

A panellakás sokáig az alacsonyabb keresetűek és a fiatalok első lakáshoz való jutásának lehetőségét jelentette. Mára ez megváltozott, mivel egyre többen kezdtek el figyelni a havi kiadásokra is. Egy panellakás rezsiköltsége pedig duplája is lehet egy téglalakásénak. \"A panel viszont megfizethető\", hallani nap mint nap, de ingatlan-statisztikánk erre rácáfol: a panelok átlagos négyzetméterára a fővárosban 201 ezer forint. Budán főként a III., XI., XXII. kerületben találkozhatunk a régi korok építési „emlékeivel”, vagyis a házgyári lakások sokaságával. Mind a legdrágább, mind pedig a legolcsóbb házgyári lakást a III. kerületben találtuk.

Tovább
Sokkoló adatok: tízezer milliárd dolláros veszteség

Sokkoló adatok: tízezer milliárd dolláros veszteség

2009. Augusztus 31.

Az ingatlanpiac bukott legtöbbet a gazdasági válsággal, a Fed viszont még nyert is rajta.

Tovább
Mire figyelnek egyre többen?

Mire figyelnek egyre többen?

2009. Szeptember 01.

Növekszik a fenntarthatóság szerepe a világ ingatlanpiacain. Legalábbis az RICS / CPE által készített második negyedéves kutatásában résztvevők 40 százaléka osztotta ezt a véleményt. Ugyanakkor a fenntarthatóság megítélése országonként jelentős eltérések mutat, a leginkább Németországban értékelik fontosnak a szereplők.

Tovább
Pénz nélkül segíteni?

Pénz nélkül segíteni?

2009. Szeptember 01.

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztő részleteit - erről önkormányzati vezetők számoltak be Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyéből is.

Tovább
Generali: 2009-ben az ingatlanszektor lehet a nyerő

Generali: 2009-ben az ingatlanszektor lehet a nyerő

2009. Szeptember 01.

A Generali Alapkezelő szerint az infrastrukturális szektor és az ingatlanfejlesztők felülteljesítők lehetnek 2009-ben a globális részvénypiacokon.

Tovább
USA: élénkül a kereslet az ingatlanpiacon

USA: élénkül a kereslet az ingatlanpiacon

2009. Szeptember 01.

Júliusban a vártnál gyorsabban, 3.2 százalékkal emelkedett a függőben levő lakásértékesítések száma az USA-ban - derül ki a National Asociation of Realtors friss jelentéséből. A függőben levő lakásértékesítések száma február óta folyamatosan emelkedik, így szinte biztosak lehetünk abban, hogy az ingatlanpiaci válság nem mélyül tovább.

Tovább

Ingatlan Hírek - Ingatlan magazin

Pénz nélkül segíteni?Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztő részleteit - erről önkormányzati vezetők számoltak be Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyéből is.

 

Augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó törvény rendelkezése, amely elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat a korábbi tulajdonosoknak bérbe adják.
A győri önkormányzat egyelőre nem készül arra, hogy megvásárolja azok lakását, akik a törlesztő részleteket nem tudják fizetni - mondta Wajzer Gábor, a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjának vezetője. Az idei költségvetésben nincs előirányzat erre a célra, legfeljebb átcsoportosítással lehetne forrást teremteni. Győrött eddig mindössze néhányan érdeklődtek a feltételekről a polgármesteri hivatalnál. Kérdés, hogy a bérleti díjat és az egyéb kötelezettségeket tudnák-e fizetni - vetette fel a szakember, aki szerint ezzel újabb problémahalmazt "venne a nyakába" az önkormányzat. A polgármesteri hivatalnak arról nincs információja, hogy hány lakást fenyeget az elárverezés, mivel a pénzintézetek hitelezése banktitoknak minősül. A győri önkormányzat mintegy 4600 bérlakással rendelkezik. Tervezik további lakások vásárlását is, de nem bérlővel - mondta Wajzer Gábor.
Az 1500 lakosú Vámosszabadi községben van, aki árulja a házát a megemelkedett törlesztő részletek miatt, de a jelenség nem tömeges - mondta Réti Csaba (MSZP) polgármester. Házvásárlásra az önkormányzat nem szán pénzt, ilyen jellegű megkeresés még nem is érkezett. A polgármesteri hivatal egyébként a bajba jutottakon igyekszik segíteni. A faluban most egy pár került nehéz helyzetbe, és vált otthontalanná. A polgármester egy üresen álló ház tulajdonosával szándékozza őket összeismertetni, bízva abban, a kert rendben tartásáért beköltözhetnek a házba.
Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere közölte: cinikusnak tartja azt a kormányzati megközelítést, amely az önkormányzatokra hárítja a felelősségét. Ahelyett, hogy meghoznák azokat a jogszabályokat, amelyek a bankok és az ügyfelek egyenrangú polgári jogi viszonyát biztosítanák, a kormányzat az önkormányzatoktól várná el a megoldást, de pénzt nem ad hozzá - tette hozzá. Közlése szerint nem is kérnének erre külön pénzt, ha az állam például a Veszprémben befolyó 12 milliárd forintos személyi jövedelemadónak nem csupán a nyolc százalékát hagyná helyben, illetőleg ha nem vonná el a befolyó illetékek 55 százalékát, ami a bakonyi megyeszékhelyen évi 600 millió forintnyi bevételkiesést jelent. Ilyen pénzügyi körülmények között szóba sem jöhet, hogy éljenek az elővásárlási joggal, de a családok átmeneti otthonában igyekeznek majd helyet biztosítani a lakásukat elvesztő családoknak, bár egyelőre ilyen esetet még nem jeleztek.
Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere úgy nyilatkozott, hogy nem a jó szándékon múlik az ügy, mert szívesen segítene az önkormányzat a nehéz helyzetbe került lakosain, de nem tud, mert erre már végképp nincs pénze. Jelentősek az önkormányzatoktól a forráselvonások - tette hozzá.
Ipkovich György (MSZP), Szombathely polgármestere elmondta, hogy a szeptemberi közgyűlésen döntenek arról, elkülönítsenek-e forrást ilyen ingatlanok megvásárlására. Hangsúlyozta: egyelőre konkrét információjuk nincs arról, hány lakást fenyeget elárverezés veszélye, az ugyanis, hogy kinek milyen lakáshitele van, banktitoknak minősül. Szerinte az önkormányzatnak legalább 100 millió forintos keretet kellene létrehoznia a bajba jutottak megsegítésére. Bízik abban, hogy az állam valamiféle támogatást nyújt, a bankok kedvezményes hitelfelvételi lehetőségeket ajánlanak, mert az önkormányzatok pénzügyi lehetőségei erősen korlátozottak.    
Németh Zsolt (Fidesz), Vasvár polgármestere közölte: a problémát az állam és a bankok okozták, ezért a felelősség és a gondok áthárítása nem éppen elegáns. Eddig senki nem jelentkezett azzal, hogy az önkormányzat vásárolja meg a lakását, ha előfordulna ilyen eset, arról a képviselő-testületnek kellene döntenie. Az önkormányzatnak nincsenek forrásai lakásvásárlásra, ezért hiteleket kellene felvenniük, de azokat inkább fejlesztésekre szeretnék fordítani. Elmondta azt is, hogy a 4600 lakosú kisváros méreteihez képest jelentős számú, összesen 174 bérlakással rendelkezik, ám nem egy ezek közül üresen áll, mert a bérlakásra szorulók nem tudják fizetni a magas rezsiköltségeket.Forrás: http://www.otvenentul.hu


Vissza a hírekhez


rss Adatvédelmi nyilatkozatOldaltérkép hasznaltingatlan.com